Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100903
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6621384
Ko je na sajtu?
Imamo 35 gosta i 1 člana na mreži

RUSI UZBUNILI KFOR !Međunarodne bezbednosne snage i KPS policija pojačale su prisustvo na severu Kosova pod izgovorom obračuna sa kriminalcima, a jedna osoba je uhapšena!

Prištinski list „Koha ditore“ navodi da je oko 20 pripadnika elitnih ruskih vojnih snaga ušlo na Kosovo sa jedinim ciljem, da destabilizuju stanje u tom delu.

- Oni su noćili u Zvečanu i sumnja se da su eksploziju na anteni IPKO pre nekoliko dana izveli upravo oni - tvrdi „Koha ditore“. Prema navodima lista, oni su uvežbani za nasilje i poslednje eksplozije ne predstavljaju gnev građana, već samo destabilizaciju stanja, sejanje straha i panike među građanima na severu.

U ruskoj ambasadi u Beogradu juče nisu želeli da komentarišu ove navode uz obrazloženje da ne žele da im pridaju značaj.

Nekoliko očevidaca tvrdi da se u severnom delu Kosovske Mitrovice podižu kontrolni punktovi na svakih 50 metara.

I komandant Kfora Erhard Biler je najavio da će na severu Kosova biti povećan broj vojnika, kontrolnih punktova, vojnih kontrola i karabinjera.

Šef Euleks policije na Kosovu Udo Miler je rekao da je da je važno da se iskorene incidenti i kriminal na severu Kosova.

Potpredsednik Skupštine zajednica KiM Marko Jakšić kaže da nije primetio novopostavljene punktove i veće prisustvo policije.

- Sve to predstavlja pritisak na Srbe pod plaštom borbe protiv organizovanog kriminala. Priča da su ruski specijalci došli ovde da prave incidente je toliko smešna da se ljudi ovde šegače s njom. Kažu „idemo u Zvečan da tražimo braću Ruse“ - kaže Jakšić.

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić takođe smatra da je priča o Rusima na Kosovu obična propaganda.

- Rusi su bili na Kosovu i povukli su se, jer nemaju interesa da budu tamo. Kakav je njihov interes da destabilizuju to područje? Da hoće, mogli bi veoma lako da dođu i regularno učestvuju kao deo međunarodnih snaga. Vrlo brzo ćemo da vidimo da li je pojačano prisustvo bezbednosnih snaga na severu Kosova u cilju obračuna sa kriminalom ili pritiska na stanovništvo. Ako te snage ostanu i posle hapšenja određenih osoba, onda se tu još nešto krije. Zasad, kako je saopšteno, i Beograd se slaže sa tom akcijom - kaže Dragišić.

Kako se spekuliše, na sever su došli specijalci Euleksa iz Uroševca i Prištine da bi uhapsili nekoliko osoba za koje se smatra da su vođe kriminalnih grupa na severu Kosova. Za ta hapšenja, navodno, dozvolu je dao i Beograd. Pre tri dana uhapšen je Dejan Vulović, osumnjičen za ubistvo, pokušaj ubistva i nedozvoljeno držanje oružja.

Pojačanje mera bezbednosti u delu Kosova su najavili u utorak tokom sva tri komandanta snaga bezbednosti na Kosovu - Kfora, Euleksa i Kosovske policije, koji su na konferenciji za štampu obećali da će da promene stanje bezakonja i nesigurnosti na severu.

Zajedničke poternice EU i Beograda

Dosadašnji šef Euleksa Iv de Kermabon je rekao da je Beograd veoma zainteresovan da se na severu Kosova suzbije korupcija, šverc i organizovani kriminal.

- Možda niste znali, ali je u utorak su obavljena hapšenja dve osobe na temelju poternice Euleksa, ali i poternice koju je izdala Srbija. To jeste zajednička bitka protiv kriminalaca i organizovanog kriminala - dodao je on

/Alo/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP