Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100903
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6621387
Ko je na sajtu?
Imamo 37 gosta i 1 člana na mreži

ODLAZAK SILAJDŽIĆA POZITIVNA STVAR IZBORA U BIHReakcije nemačkih analitičara na preliminarne rezultate opštih izbora u BiH trenutno su podeljene. Većina je pozitivnom ocenila smenu bošnjačkog člana Predsedništva Harisa Silajdžića… Sve dok državni i entitetski parlamenti ne budu formirani, ne može biti doneta konačna procena o budućnosti Bosne i Hercegovine u naredne četiri godine, tvrdi Mariluize Bek, predsedavajuća Parlamentarnom grupom za Bosnu i Hercegovinu u nemačkom Budestagu.

„Sa velikim zadovoljstvom smo pratili kako je hrvatskoj populaciji u Bosni i Hercegovini iz Zagreba poručeno da sve njihove fantazije o nekom mogućem pripajanju nemaju podršku u Hrvatskoj. Ako i Beograd poruči Dodiku da je on deo Bosne i Hercegovine i da će to ubuduće i da ostane, mislim da će i Dodik morati da razvije interes za demokratsko vođenje države kako bi jednog dana Bosna i Hercegovina mogla da postane dio Evropske unije“, kaže Mariluize Bek.

Formiranje vlade biće teško i dugotrajno

Iako rezultati izbora još nisu potpuni, politikolog Bodo Veber već sada može naslutiti da će formiranje vlade i kolacija biti težak i dugotrajan proces.

„Normalno vođenje politike sigurno nije na vidiku, pogotovo što je u ovoj izbornoj kampanji stranka gospodina Dodika vodila otvorenu kampanju straha i pretnje secesijom, puno žešću nego pre četiri godine. Međunarodna zajednica o tome ćuti i ne reaguje. Prema tome, dok god ostanemo u jednoj situaciji u kojoj je sve otvoreno i dok Međunarodna zajednica ne pokaže gde su granice, i to ne samo rečima, nego i delima, ja zaista ne vidim da će doći do bilo kakvih reformi, u suprotnom, kriza će se produbljavati“, kaže Veber.

OHR ostaje najveća prepreka za bolju budućnost

Bivši nemački konzul u Banjaluci Bruno Bromer očekuje pozitivne promene u naredne četiri godine. Najveći plus je taj, što Haris Silajdžić više neće biti u Predsedništvu, kaže Bromer. Ometajućim faktorom ne smatra Milorada Dodika, jer se Dodikove reakcije, kaže, mogu unapred predvideti. Najveći problem ostaje uloga Međunarodne zajednice i kancelarija visokog predstavnika, objašnjava bivši diplomata.

„U ovoj formi u kojoj je sada, OHR može samo da bude mana za Bosnu i Hercegovinu. OHR je problem, a ne rešenje. Na putu ka Evropi, Bosna i Hercegovina može uspeti samo sa jakim predstavnikom Evropske unije i jasno zacrtanom Mapom puta. To znaju i Srbi i Bošnjaci, zato smatram da će u naredne četiri godine uslediti promene”, kaže Bromer.

Dok postoji mogućnost blokade, neće biti novog Ustava

Dugogodišnji dopisnik iz jugoistočne Evrope za nemačke štampane medije Norbert Mapes Nidik ne krije svoj pesimizam kada je reč o svetlijoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Ostaće skeptičan sve dok se u zemlji ne ukine mogućnost blokade određenih političkih odluka, poručuje nemački novinar.

„Sve dok OHR i Parlamenti odnosno Narodna Skupština RS mogu različitim metodama da blokiraju političke odluke, racionalna većina u Bosni i Hercegovini neće moći da promeni ustav zemlje. A to je zaista potrebno, da bi zemlja bila približena Evropskoj uniji. Ta mogućnost blokiranja će uvek biti korišćena i zato će se narednih godina malo šta promeniti“, smatra Norbert Mapes Nidik.

/Deutsche Welle/


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP