Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100903
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6621338
Ko je na sajtu?
Imamo 27 gosta na mreži

HRVATSKI VOJNI HELIKOPTER VOZIO TADIĆA NA USTOLIČENJE !


Krv nije voda  -  Predsednik Srbije u Patrijaršiju stigao helikopterom Hrvatske vojske

Predsednik Boris Tadić na svečano ustoličenje patrijarha Irineja u Pećku patrijaršiju došao je helikopterom „Mi-171“ Oružanih snaga Hrvatske, koji je u okviru Kfora predviđen za podršku jedinicama za razbijanje demonstracija i kontrolu nereda ! Iako obavešteni izvor „Alo!“ tvrdi da je ovaj aranžman direktno dogovoren sa Ivom Josipovićem, saradnici hrvatskog predsednika tvrde da oni ništa nisu na ovu temu razgovarali sa Tadićevim kabinetom. Navodno, odluka da hrvatski pilot i letelica prevezu Tadića u Peć posledica je dogovora srpskih vlasti i komande Kfora u Prištini, kojoj je hrvatska helikopterska jedinica direktno podređena.

- U NATO vođenoj operaciji na Kosovu angažovani su helikopteri Oružanih snaga RH, odnosno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, letačko i prateće tehničko osoblje. Pod direktnom su komandom komandanta operacije - rečeno nam je u Josipovićevom kabinetu.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je „Alo!“ uspeo da dođe, Tadić se sa najbližim saradnicima i obezbeđenjem u helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ukrcao u Raškoj. Iza porte Pećke patrijaršije nalazio se improvizovani heliodrom na koji su sleteli uz neprekidno preventivno nadletanje još nekoliko helikoptera Kfora, koje se nastavilo i posle same ceremonije, posebno kada je stigla vest da su autobusi sa Srbima kamenovani.

Samo dva minuta pošto je u manastirsku portu stigla vest o napadima na autobuse sa hodočasnicima, predsednik Tadić je već bio u vazduhu, pošto ga je obezbeđenje ekspresno ispratilo iz šatora namenjenog VIP gostima.

U hrvatskom ministarstvu odbrane (MORH) juče takođe nisu želeli da komentarišu učešće u transportu i obezbeđenju srpskog predsednika. Kratko nam je poručeno da je „zadatak njihovih helikoptera, između ostalog, i prevoz osoba“, a za sve dalje informacije su nas uputili na komandu Kfora, gde i pored više poziva nismo uspeli da dobijemo informacije o detaljima predsednikovog puta na ustoličenje patrijarha.

Hrvatski kontingent Kfora čini helikopterska jedinica sa 20 pripadnika letačkog i zemaljskog osoblja i dva vojna transportna helikoptera, deo je višenamenske helikopterske eskadrile, čija je baza na heliportu Lučko u blizini Zagreba. Komandant eskadrile major Majkl Križanec izjavio je za strane medije po dolasku kontigenta na Kosovo 2009. godine da je njihov zadatak transport trupa i materijala, ali da učestvuju i u vežbama Kfora za suzbijanje nereda.

- Sa ukupnim kapacitetom prevoza 24 vojnika, naši „mi-171Sh“ helikopteri su najveći u Kforu. To su novi helikopteri ruske proizvodnje koji su opremljeni određenom zapadnom navigacionom opremom, što nam omogućava da letimo po svim vremenskim uslovima, danju ili noću, i u međunarodnom vazdušnom prostoru koji je pod kontrolom civilne vazdušne kontrole - naglasio je tada Križanec.

Patrijarh i ambasador Rusije otišli poslednji

Za razliku od Tadića, patrijarh Irinej iz Peći nije otišao helikopterom već automobilom. Zanimljivo je da je Njegova svetost poslednja od zvanica napustila manastir, i to u koloni sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Konuzinom. Sa njima su bili i mitropolit Amfilohije i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije. Pod jakim obezbeđenjem italijanskih vojnika i karabinjera, kolona je krenula put Peći, gde su organizovane grupe Albanaca nekoliko sati pre toga kamenovale desetak autobusa sa monahinjama i hodočasnicima.

Saradnici predsednika Tadića juče nisu bili raspoloženi da govore o detaljima puta u Peć. Umesto odgovora na pitanje o angažovanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dobili smo komentar na tekst o predsednikovoj bivšoj supruzi koja se zamonašila u Pećkoj patrijaršiji, a koji smo objavili prošle nedelje.

- Ništa ne komentarišemo, samo želimo da vam kažemo da je tekst o monahinji Irini divan - rekla nam je predsednikova saradnica zadužena za „saradnju“ sa medijima.

V. P. - M. L.
/ALO/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP