Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100903
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6621334
Ko je na sajtu?
Imamo 25 gosta na mreži

DODIK : SRPSKA ZAUVEK, A BIH DOK MORA !


03.10.2010. / Akademediasrbija

Autor : B.Knežević

Intervju... Milorad Dodik :Srpska zauvek, a BiH dokle mora!

lIstorija nas uči da ništa nije nepromenljivo, pa tako ni sadašnje postojanje BiH. Verovali smo i u Jugoslaviju, pa je ona opet popucala po svim šavovima. Zašto bi onda BiH na silu ostala, a nekad je predstavljala Jugoslaviju u malom.

Milorad Dodik, do juče predsednik Vlade Republike Srpske ia danas predsednik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata , ističe da je Srpska danas nesporna u svakom pogledu i da se njena ustavna pozicija više nigde ne dovodi u pitanje, pa čak ni u Sarajevu!

- Svakog dana ponavljam: „Republika Srpska zauvek, a BiH dokle mora!" Istorija nas uči da ništa nije nepromenljivo, pa tako ni sadašnje postojanje BiH. Verovali smo i u Jugoslaviju, pa je ona opet popucala po svim šavovima. Zašto bi onda BiH na silu ostala, a nekad je predstavljala Jugoslaviju u malom?! To vam je kao u braku. Ako se dvoje ne vole, mogu da se trpe neko vreme, ali kad-tad se rastanu. Nema ljubavi na silu - poručuje Dodik u intervjuu za Press RS.

Na osnovu čega tvrdite da je Republika Srpska danas jača nego ikada?

- Evidentni su veliki i značajni rezultati ove Vlade RS u svim oblastima, a posebno kada je reč o jačanju pozicije Republike Srpske koju više niko ne dovodi u pitanje. Svi su konačno postali svesni činjenice da je Republika Srpska, i prema Ustavu i prema najvišim međunarodnim pravnim dokumentima, nesporna u svakom pogledu.

Smatrate li da je predizborna kampanja koju ste vodili bila uspešna?

- Izuzetno sam zadovoljan dosadašnjim tokom predizborne kampanje. Odziv građana na našim predizbornim skupovima je ogroman, i to zato što ne vodimo puku predizbornu kampanju nego kampanju za bolji život. To svaki dan i pokazujemo otvaranjem novih puteva, sportskih dvorana, preduzeća... U svakodnevnim susretima sa građanima primili smo mnogo pozitivne energije, i to nam daje snagu da nastavimo dalje na poboljšanju životnog standarda i jačanju Republike Srpske.

Skoro sve predizborne ankete ukazuju da uživate ogromno poverenje građana. I vi sami kao da ste već uvereni u pobedu...

- Apsolutno. Uveren sam u ubedljivu izbornu pobedu SNSD-a, kao i u svoju pobedu u trci za predsednika RS. Očekujem da će više od 60 odsto građana glasati za mene i kandidate SNSD-a. Mi imamo dobar i jasan izborni program i postavili smo 50 konkretnih ciljeva koje ćemo ispuniti u narednom periodu. Već sada slobodno mogu da kažem da će prioritet u mom budućem radu biti dalje jačanje ugleda i institucija RS u svim aspektima političkog i ekonomskog života.

Koje su vaše prednosti u odnosu na druge kandidate za predsednika republike?

Nastavljamo saradnju sa DNS-om i socijalistima

Da li razmišljate o postizbornim koalicijama? U kojim strankama iz RS i Federacije će SNSD tražiti saveznike?

- Formiranje vlasti u RS neće biti neizvesno. Iako će SNSD imati dovoljnu podršku građana za formiranje vlasti, mi ćemo nastaviti saradnju s našim koalicionim partnerima, DNS-om i SP-om. Savet ministara BiH biće formiran kada to bude bilo moguće. U skladu sa ranijim dogovorima nama bi trebalo da pripadnu funkcije ministra spoljnih poslova i ministra finansija i trezora. Dakle, ako bude bilo volje od strane partnera iz Federacije BiH formiraćemo ministarski savet, ali ćemo imati svoje uslove. Ako ne bude njihove volje, onda ćemo imati Savet ministara BiH u tehničkom mandatu.

- Pre svega, političko iskustvo, znanje i doslednost, kao i snaga partije na čijem sam čelu, građanima daju apsolutnu sigurnost da će naša dosadašnja politika beskompromisne odbrane Republike Srpske biti nastavljena s još većom snagom. Ekonomski i društveni razvoj Srpske bio je i ostaće moj glavni cilj.

Ako postanete predsednik Republike Srpske, koji će biti vaši osnovni pravci delovanja?

- Za vreme predizborne kampanje širom Srpske uverio sam se u veliku podršku koju građani daju SNSD-u i meni kao kandidatu za predsednika republike. Moj prioritet će i dalje biti jačanje Republike Srpske na političkom, ekonomskom, privrednom i svakom drugom planu. Republika Srpska je naša jedina otadžbina.

Koji je minimalni procenat podrške građana kojim bi SNSD bio zadovoljan posle izbora 3. oktobra?

- Na prošlim opštim izborima SNSD je dobio veliku podršku birača. Jačanjem institucija Republike Srpske, razvojnim programom, ekonomskom stabilnošću i drugim aktivnostima, mi smo opravdali poverenje koje smo dobili. Na osnovu nedavno sprovedenih anketa i naših susreta sa građanima na terenu, očekujemo da će SNSD biti u stanju da potpuno sam formira vlast u Republici Srpskoj.

 Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP