Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100903
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6621388
Ko je na sajtu?
Imamo 38 gosta i 1 člana na mreži

USTOLIČEN PATRIJARH IRINEJ !


Pećka Patrijaršija - Peć
03.10.2010

Patrijarh srpski Irinej, 45. na tronu Srpske pravoslavne crkve i prvi u samostalnoj državi Srbiji, svečano je danas ustoličen, u duhu besede kojom je pozvao na mir i zajedništvo. Patrijarha su u tron uveli mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije i zagrebačko - ljubljanski Jovan, uručivši mu panagiju arhiepiskopa (ikonu), žezlo i belu panu (kapu).

U besedi kojom se posle ustoličenja obratio okupljenima, patrijarh Irinej je izrazio zabrinutost što se na Kosovu i Metohiji danas brišu srpski duhovni tragovi i istorijski koreni, i apelovao na međunarodnu zajednicu i kosovske Albance da osiguraju mir u južnoj srpskoj pokrajini.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, posle ustoličenja patrijarha srpskog Irineja u Pećkoj patrijaršiji, da je to veliki dan za Srbiju i čitav srpski narod i da je ponosan što je prisustvovao tom činu. Tadić je, u zdravici na svečanom ručku posle čina ustoličenja, poželeo patrijarhu Irineju da na "mnogaja ljeta" dostojno vodi Srpsku pravoslavnu crkvu.

Ustoličenje patrijarja nije prošlo bez incidenata. Jutros je sa granice vraćen predsednik SNS-a Tomislav Nikolic, a pola sata kasnije iz kolone vozila koja se kretala prema peći isključeno je vozilo lidera NS Velimira Ilića koje je sprovedeno preko granice od strane UMNIK-a do centralne Srbije.

Sinoć su u više mesta na Kosovu osvanuli uvredljivi plakati sa slikom srpskog patrijarha Irineja, koje je uklonila Kosovska policija i KFOR.

Jedna žena je povređena kada je u Peći kamenovana kolona autobusa kojima su se, posle ustoličenja srpskog patrijarha Irineja, iz Pećke patrijarijšije vraćali vernici, rekli su Tanjugu očevici tog događaja. Kolona autobusa se, posle incidenta, nije zaustavila, rekli su očevici. Kosovska policija je intervenisala, ali još nije saopštila detalje incidenta osim da su tri lica albanske nacionalnosti uhapšena.

/Tanjug/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP