Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 145175
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7067789
Ko je na sajtu?
Imamo 38 gosta na mreži

DOSIJE : POVODOM ZAKONA O VRAĆANJU DRŽAVLJANSTVA ČLANOVIMA DINASTIJE - Promo


28.februar. 2001.

Piše: Slobodan Maričić  urednik Novinske agencije Tiker

DOSIJE: POVODOM ZAKONA O VRAĆANJU DRŽAVLJANSTVA ČLANOVIMA DINASTIJE

Kolika je imovina Karadjordjevica i kako su ostali bez nje ? (I.deo)

Srpski Versaj: Zaduzbina na Oplencu izgradjena licnim sredstvima Kralja Petra I.

 Posle Drugog svetskog rata uvedeni su u zvanicnu terminologiju i nezvanicne, a najcesce kafanske, razgovore mnogi specificni izrazi, koji su trebali da posluze novom rezimu, da kod naroda sto lakse naprave prekid u secanju i poredjenju tzv. "Nove Jugoslavije" sa "starom", "trulom" "nenarodnom" Kraljevinom Jugoslavijom. Uz to su korisceni i drugi izrazi kao na primer: "postena inteligencija" -za razliku od "nepostene", "napredna omladina"- da bi je razlikovali od "nazadne", "ostaci burzoazije", "nova narodna vlast" - protiv "nenarodnog rezima". I konacno prica o kralju koji je pobegao iz zemlje zajedno sa vladom i poneo "narodno zlato", da bi se "provodio u belom svetu", dok narod gladuje, ali "sigurno koraca u socijalizam". Ova tema bila je, svakako ne samo za obicne ljude, podrvrgnute najrazlicitijim oblicima propagande, najzanimljivija, a od vlasti najvise eksploatisana.

Kralj i monarhija su bili krivi za sve: gradjanski rat, siromastvo, nepismenost, socijalnu i duhovnu bedu, udaljavanje od realnosti o sopstvenom statusu i znacaju drugih. Svi Karadjordjevici su tako bili decenijama sinonim "izdaje naroda i zemlje", dok je njihova privatna imovina pretvorena u "drustvena dobra", da bi se na njima baskarili Tito i najblizi doglavnici.

Sablja kralja Aleksandra I

Nedavno je objavljeno da je u Vojnom muzeju izlozena sablja kralja Aleksandra, medjutim to je jedna od tri poznate koje je kralj koristio u svecanim prilikama. Najskuplja je medjutim paradna sablja, koju je dobio na poklon od ruskog cara Nikolaja II., kao kadet na Vojnoj akademiji u Petrovgradu koja je tokom rata nestala.

Malo je poznato da je svadba kralja Aleksandra i princeze Marije, kceri rumunskog kralja Ferdinanda I bila 1922. godine "dogadjaj godine", o kome se pricalo na svim evropskim i svetskim dvorovima. Nije ni cudo, jer je princeza Marija bila u to doba najbogatija "udavaca" u Evropi i mnoge kraljevske porodice bile su spremne da se "orode" sa rumunskom dinastijom. Posle rata putem komunisticke propagande sirilo se misljenje da je imovina porodice Karadjordjevic, bila uglavnom drzavnog porekla nezakonito stecena, a da ju je kralj Aleksandar pribavio slicno bogacenju potonjih crvenih monarha i komunistickih diktatora ili kroz Titov nacin vlasti, uz parole: "Sve sto radim to narod od mene trazi" ili "Sve je to narodno, a ja samo to koristim".

Takvo misljenje o materijalnom stanju Karadjordjevica je samo donekle razumljivo, jer je bilo poznato da je Aleksandrov otac, Kralj Petar I, bio skroman - pravi narodni kralj. I zaista sve sto je tokom zivota stekao, ulagao je u zaduzbine, donacije, a najvise u izgradnju svoje zaduzbine i crkve na Oplencu. Nesporno je utvrdjeno da je ovaj kulturni i istorijski spomenik izgradjen iz licnih sredstava kralja Petra I i porodice Karadjordjevic. Price o docnijem bogatstvu porodice Karadjordjevic, nisu bile potkrepljene objasnjenjima, a narod je posle rata najlakse prihvatao jednostavnu pricu, koju su sirili komunisti o pljackanju drzavne kase, Borskih rudnika i zlatnih rezervi od strane kralja, a potom namesnika.

Istina je, medjutim, da je zenidba kralja Aleksandra sa princezom Marijom 1922. godine, predstavljala veliki preokret finansijskog stanja dinastije Karadjordjevic. Tek posle zenidbe kralja Aleksandra postaje moguce da Oplenac izraste u "srpski Versaj", a Beli dvor dobije nivo i sarm evropskih kraljevskih rezidencija.

Samo deo nepokretne imovine kralja Aleksandra I na dan njegove smrti 1934. godine, procenjen je na 95. 448. 605 jugoslovenskih dinara, sto je tada iznosilo oko 30 miliona USA dolara. Sto se tice potpunih zvanicnih procena pokretne imovine iz tog vremena: nakita, umetnickih slika, namestaja, drugih dragocenosti i sl. takve ne postoje. Posebno je pitanje imovine u inostranstvu, raznih akcija i tantijema. Kralj Aleksandar je imao svoje licne cinovnike, koji su se starali o ulaganju novca u najrazlicitije finansijske transankcije u zemlji i inostranstvu, trgovali akcijama i ulagali u nekretnine. Nista manje nije bio u tom smislu okretan ni princ Pavle, a njegova sklonost ka umetnickim predmetima, slikama i antikvitetitima nije bila samo hobi.

EKSKLUZIVNO - DOKUMENTI

Sudski popis imovine kralja Aleksandra I. Karadjordjevica sacinjen posle njegove smrti 1934. godine

U ime Njegovog Velicanstva Kralja

R E S E N J E

Sreskog suda za grad Beograd, nadleznog po ostavinskoj masi blazenopocivseg viteskog Kralja Ujedinitelja Aleksandra I. Karadjordjevica

Resio:

Colakovic N. Miodrag, sreski sudija, i Krstic N. Petar, sud. pripravnik.

1. / Po oglasu protokola o podnosaju izvestaja o smrti Blazenopocivseg Viteskog Kralja i Ujedinitelja vidi se, da je Blazenopocivsi Viteski Kralj Aleksandar I. Ujedinitelj u vremenenu Svoje smrti ostavio kao najblize srodnike Svoju Maloletnu Decu: Njegovo Visocanstvo Kralja Petra II. rodjenog 6. septembra 1923 godine u Beogradu, Njegovo Kraljevsko VisocanstvoKraljevica Tomislava, rodjenog 19. januara 1928. god. u Beogradu , Njegovo Kraljevsko Visocanstvo Kraljevica Andreju, rodjenog 28. juna 1929 god. na Bledu, i svoju Udovu Njeno Velicanstvo Kraljicu Mariju, rodjenu 9. januara 1899 god. u Goti.

2. / Prema glavnom spisku popisa ovoga Suda, sastavljenom u sm. cl. 77 nespornih pravila Blazenopocivsi Kralj Aleksandar I. Ujedinitelj ostavio je  imovinu i to:

IMOVINA KOJA JE SVOJINA BLAZENOPOCIVSEG VITESKOG KRALJA ALEKSANDRA I UJEDINITELJA

I. /a Nepokretnosti u Beogradu

1. / Dvorac na Bulevaru Kneza Aleksandra Karadjordjevica sa kucistem i dvoristem u povrsini 13 xa, 86 ari, 93, 60 m2.

2. / suma "na Dedinju", u povrsini 1xa, 10 ari i 04 m2.

3. / Vrt "na Dedinju", u povrsini 60 ari, 72, 30 m2.

4. / suma "na Dedinju", u povrsini 16 xa, 35 ari, 55, 40 m2.

5. / suma "na Dedinju", u povrsini 80 ari, 39, 10 m2.

6. / suma "na Dedinju", u povrsini 2 xa, 77ari, 32, 10 m2.

7. / suma "na Dedinju", u povrsini 3 xa, 06 ari i 76, 60 m2.

Na ovom kompleksu zemljista sem dvorca, oznacenog u tac. 1, postoje sledece zgrade : kolonada iz kamena, koja je u vezi sa dvorcem i crkvom, duzine 36, 20 metara, visine 4, 40 metara; crkva oblozena brackim kamenom; ekonomska zgrada sa podrumom, prizemljem i mansardom, u podrumu ove zgrade instalirana su postrojenja: elektricna centrala, centralno grejanje i hidrofori; prizemna zgrada za strazu; prizemna zgrada za vratara; zgrada za kuhinju, koja se sastoji iz suterena, prizemlja i sprata, u suterenu ove zgrade postoji elektricna hladnjaca; u basti: beli paviljon, koji je otvoren, sa stubovima i sluzi kao ukras; dve pergole od brackog kamena, kao i jedna pergola od oniksa, koja je patosana istim kamenom, sa klupama i vaznama za cvece od istog kamena; dva bazena, od kojih tzv. "plavi" sluzi kao ukras, a veliki bazen za kupanje i plivanje; jedan umetnicki rad - svinga; paviljon ruza od brackog kamena, takodje otvoren, ali pokriven; veci broj terasa sa stepenicama i ogradom od brackog kamena.

Zgrada "Beli Dvor", koja se sastoji od suterena, prizemlja i dva sprata; zgrada za garazu - prizemlje i jedan sprat i zgrada za strazaru - prizemlje i sprat.

Celokupno ovo nepokretno imanje, opisano u tac. 1 do 7, zajedno sa svima objektima predstavlja vrednost po proceni din. 81. 330. 000

8. / Kuca kbr. 52 u ulici Patrijarha Dimitrija sa kucistem, dvoristem i vrtom, u povrsini 8 ha, 75 ari, i 17, 30 m2. Ovo nepokretno imanje zajedno sa zgradama na njemu predstavlja vrednost po proceni din. 3. 880. 000.

9. / Kuca kbr. 24 u ulici Kralja Aleksandra sa kucistem, dvema prizemnim zgradama i dvoristem u povrsini 14 ari, 03 m2. Ovo imanje zajedno sa objektima na njemu predstavlja vrednost po proceni 2. 640. 000.

10. / Kuca k.br. 7, u ulici Krunskoj, sa kucistem, pet zgrada i dvoristem u povrsini 14 ari, 43, 50 m2. Ovo imanje sa zgradama predstavlja po proceni din. 920. 000.

*(sve od 1. -10. ukupno 91. 870. 000 din. Odnosno 27 miliona $)

 Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP