Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 145175
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7067826
Ko je na sajtu?
Imamo 49 gosta na mreži

ZAPISI RATNIH DOBROVOLJACA - Promo


24.09.2009. / Akademediasrbija

U SPOMEN NA VELIKOG PATRIOTU

ree - APIS GROUP – APISINTER@CTIVE

Piše : Slobodan Maričić

Njegovo Kraljevsko Visocanstvo Kraljevic Tomislav Karadjordjevic sahranjen je 16.jula 2000.godine u kripti crkve Svetog Djordja, inace porodicnoj grobnici Karadjordjevica, na Oplencu. Kraljevic Tomislav preminuo je 12.jula 2000.godine, posle duge i teske bolesti i lecenja na VMA u Beogradu, na Oplencu, gde je ziveo od 1992.godine. Nj.K.V. Kraljevic Tomislav rodjen je u Beogradu 19.januara 1928.godine, kao drugi sin Kralja Aleksandra I i brat Kralja Petra II. Drugi svetski rat zatekao je Kraljevica Tomislava u Engleskoj, gde je bio na skolovanju od 1939.godine.

U Engleskoj je ziveo do punoletstva sa majkom i bratom Andrejom, a potom na svom malom imanju u Saseksu. Na nevelikoj plantazi bavio se gajenjem jabuka i postao dobar poznavalac vocarstva. Za vreme vladavine Josipa Broza Tita on, kao ni drugi clanovi porodice nije smeo da se javno bavi politickim aktivnostima u vezi sa "Novom Jugoslavijom", niti da dolazi u Jugoslaviju, ali je zato tajno kao i njegov brat Andrej, aktivno saradjivao i pomagao srpsku nacionalnu misao i srpske organizacije u dijaspori sirom sveta.            

                                     Nj.K.Visočanstvo Kraljević Tomislav Karadjordjević 


U javnost je izasao septembra 1990.godine, kao najstariji clan i predstavnik porodice Karadjordjevic na Prvom skupu srpskih politickih partija u Frankfurtu, pred prve visestranacke parlamentarne izbore u Srbiji, a potom se aktivno angazovao govoreci i u Britanskom parlamentu o Srpskom nacionalnom pitanju. Prvi put je dosao u kratku posetu Otadzbini oktobra 1991, a marta 1992.godine definitivno se vratio u Srbiju i stalno nastanio na Oplencu u vili svoga oca, baveci se koliko mu je to zdravlje dopustalo, humanitarnim radom. Iz prvoga braka sa baronicom Margaritom fon Baden ima sina Nikolu i cerku Katarinu, a u drugom braku sa Lindom van Boni ima sinove Mihajla i Djordja. Do njegovog punoletstva, Kraljevic Tomislav se starao o svom bratancu, Princu-prestolonasledniku Aleksandru, sinu Kralja Petra II.

Kraljevic Tomislav nikada, za razliku od nekih drugih clanova porodice Karadjordjevic, nije krio svoja jaka nacionalna osecanja za srpski narod, tradicije i obicaje i zbog toga je prema opstem misljenju, bio najomiljeniji medju svim clanovima ove kraljevske porodice. Nazalost, kao sto to nije ucinjeno za vreme bivseg rezima, ni nova vlast (posle 5.oktobra 2000.godine), i pored mnogih obecanja, nije ucinila nista da se Kraljevicu Tomislavu, odnosno njegovim naslednicima, vrati njegova vila u Tolstojevoj ulici broj 2/a na Dedinju, inace pravno nesporna u svakom pogledu i uknjizena jos 1933.godine na ime Tomislava Karadjordjevica. Od vremena Broza, preko Milosevica pa sve do danas, kuca i imanje Kraljevica Tomislava, jedna je od rezidencija vlade Srbije pod imenom " Klub poslanika". Inace naslednici Kraljevica Tomislava polazu pravo na 1/3 celokupne imovine Karadjordjevica, ukljucujuci tu i Beli dvor.

Na kraju, treba posebno istaci da je Kraljevic Tomislav jedini Karadjordjevic koji se nikada nije odrekao svoga srpskog porekla i drzavljanstva i sve vreme boravka u inostransvtvu do smrti, nije uzeo britansko niti bilo koje drugo drzavljanstvo, putujuci po svetu sa izbeglickim pasosem Ujedinjenih nacija i cuvajuci svoj stari jugoslovenski pasos kao relikviju. Po povratku u zemlju, predano je radio na pruzanju svakovrsne pomoci srpskom narodu u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini, odlazeci i na front u posetu jedinicama srpske vojske i bodreci ih da izdrze u odbrani srpskih interesa. Nudio se cak da ucestvuje u borbama kao borac-dobrovoljac sa puskom u ruci, kao sto je to nekad davno ucinio njegov deda Petar Karadjordjevic (pod imenom Petar Mrkonjic), kasniji kralj Srbije Petar I, ali mu zdravstveno stanje i godine to ipak nisu dozvoljavale. Uspomena na njegov lik bice vecna, medju pravim i odanim srpskim patriotama i nacionalistima.

Srpski mediji neprimereno i nedostojno, nisu ni spomenuli tuznu godisnjicu smrti ovog velikog Srbina, koji je otisao tiho, kao sto je i ziveo poslednjih desetak godina, srecan sto mu se pruzila prilika da se posle pola veka vrati u Srbiju, gde je odlucio da umre, bas kao sto je i rekao 8.septembra 1990.godine u Frankfurtu pred hiljadu Srba emigranata iz celog sveta, pre nego sto se definitivno vratio na rodnu grudu da na njoj i ostane zauvek.

NAPOMENA: Prema clanku Slobodana Maricica, dipl.jur, (bivseg) sekretara NJ.K.V. Kraljevica Tomislava Karadjordjevica iz biltena agencije "Tiker" (16.07.2003.), i podacima Udruzenja dobrovoljaca iz ratova 1912-1918. i njihovih potomaka i postovalaca 

 / Izvor : Akademediasrbija, autor : Slobodan Maričić; re -  APIS/Group /


 

 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP