Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 123130
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6935379
Ko je na sajtu?
Imamo 48 gosta na mreži

HUMANOST ZA SVE PARE !


10.02.2014. / ree-Akademediasrbija
Piše : Slobodan М.Maričić

Evo ne znam koji put stiže mi finansijski izveštaj Humanitarne organizacije : „Srbi za Srbe“. Ako niste znali ova organizacija postoji od 2006. godine i prikuplja pomoć u Srbiji i širom sveta za srpsku sirotinju i ugrožene Srbe na Kosovu i srpskim zemljama.

 Nešto posle Nove godine sam letimično pregledao godišnji izveštaj, ali ovaj poslednji Izveštaj o aktivnostima te organizacije za januar i posebno Finansijski izveštaj pročitao sam veoma pažljivo.

I šta sam video, da su su u januaru prikupljena sredstva donatora iz celog sveta ,  oko 250 donacija u ukupnom iznosu  nešto više od  devet hiljada evra. Sve je navedeno do detalja: ime i prezime, naprimer donator iz Amerike: 10 dolara, donator – žena iz Srbije dve hiljade dinara i tako redom za svaku donaciju i pomoć. Pa onda računi, šta je i kada i za koga kupljeno u toku tog meseca od tih para, pa uslovi života porodica pre prijema donacije i fotografije primopredaje pomoći. Rekao bih, da ni Narodna banka nema takav izveštaj iz koga se vidi kako se vodi računa o parama.

E onda sam popiz..   Ne zbog tog izveštaja, nego zbog toga što nisam dosada video nijedan sličan izveštaj nijedne humanitarne organizacije, nekog humanitarnog Fonda niti narodne kuhinje i sličnog, osim ovog o kome pišem. Ne mislim ja da je neko meni od pomenutih trebalo da pošalje izveštaj, ali valjda nije da ga nije dobio ni neki drugi medij, a ja ih pratim godinama i kako rekoh, ništa nikad ne nađoh da pročitam u tom smislu u tom smislu.

Što se ljutim ?

Pa zato što je trošenje narodnih para u državi vrlo odgovoran posao, a trošenje para iz donacija za humanitarne potrebe - kao „Sveto pismo“  za one koji sa tim parama raspolažu.

I sad pre dva, tri dana čitam u novinama da porodica Ognjenović, čija je nesrećna mala ćerkica Tijana umrla pred operaciju, još nije preostali novac od prikupljenih donacija prenela na račun bolnice koju su odabrali za rekonstrukciju i nabavku opreme.  Ni upravnik bolnice pojma nema kada i da li će taj obećani novac biti uplaćen. A nisu prikupljene male pare, čak oko 2,6 miliona evra ! Još ni danas niko ne zna koliko je novca utrošeno i zašta, ali nedostaje 1,1 milion evra , koji su navodno uplaćeni za pripreme pred operaciju male Tijane. Novac je inače prikupljen kroz Fond za operaciju srca Tijane Ognjanović, a glavni promoter je bio glumac Sergije Trifunović.

Dakle nesrećno dete je umrlo, neke pare su potrošene i onda počinje ogromna i misteriozna zavrzlama: 

- ustanovljava se da je majka Tijane prebacila na svoj lični račun 1,2 miliona evra,
- roditelji optužuju na saslušanju u policiji, da bili pod pritiskom i da su ih Karađorđevići ubeđivali da ne uplate novac bolnici u Hjustonu, tako je pisalo u novinama.
- roditelji osporavaju prebacivanje ostalog novca na neku drugu humaniranu organizaciju, niti su želeli  da podele samo deo preostalog novca na sedmoro bolesne dece, kojima je za operacije, zračenja i druge intervencije u inostranstvu bilo hitno potrebno od 50 do 200 hiljada evra, ukupno oko 700 hiljada evra i traže ostavinsku raspravu !?
- istraga ne može da okrivi banku da je postupila nezakonito u slučaju prebacivanja novca na majkin privatni račun, jer je ona bila jedno od lica ovlašćenih za raspolaganje novcem sa zbirnog računa.
- Policija vodi istragu i – ne saopštava ništa do danas ???    
- Karađorđevići prete tužbom Ognjanovićima i navode da su svojim angažovanjem u Americi smanjili račune za stotine hiljada dolara, a oni tako nezahvalni .... niti žele da novinarima daju bilo kakve informacije...
- 26 novembra prošle godine počinje ostavinski postupak pred Sudom, za odluku o preostalom novcu. Rezultat do danas – ništa, postupak traje i dalje ! Dokle ?
- Jedan poznati beogradski doktor, kaže da Karađorđevići nisu ništa intervenisali u bolnici, jer intervencija nije bila ni potrebna, a on je lični prijatelj sa direktorom bolnice u Hjustonu i da navodni troškovi od 600 hiljada dolara za neke pumpice ili slično, koje su ugrađene Tijani , ne koštaju više od 60 hiljada.
- MUP u kome je zaposlen otac male Tijane jedan je od najvećih donatora, jer skoro svih 40 hiljada radnika dalo neku donaciju, ali niko ne postavlja nikakvo pitanje, šta će biti sa novcim ?
- Kao poslednje informacije, piše se po Internetu da su oba roditelja pre nekoliko meseci dali otkaze na svoja radna mesta ?
- Karađorđevići do danas nisu podneli najavljenu tužbu protiv roditelja pokojne Tijane.
- Ognjenovići u policiji pitaju : A zašto Serfgej Trifunović nije ranije započeo kampanju. Neverovatno !

 Svi se pitaju gde su otišle potrošene pare, koliko je preostalo, kada će neka bolesna deca ili bolnica dobiti pomoć od ostatka novca  i šta je kočnica u raspetljavanju ovog sumnjivog „humanitaranog“ epiloga.

E pa ajde budite normalni u ovom slučaju i imate li ideju šta je po sredi, ili se i vi slažete  da je nešto grozno u ovom slučaju, što se debelo krije od javnosti ?

Tu ima toliko nelogičnosti da je jasno da je neko želeo da se omasti na tuđoj nesreći ili se omastio, pa se sada uklanjaju tragovi i čeka da prođe vreme. Inače svako ko je uplatio i najmanji iznos ima prava da podnese zahtev, da se ispita gde je završio njegov prilog i koji su putevi novca. Koliko je poznato to nije niko pokušao, ili ne znamo. Od smrti male Tijane je prošlo skoro pola godine. I što je najzanimljivije, novinari ne mogu doći do spiska donatora, niti finansijskog izveštaja o prikupljanju novca. Dakle sa pretpostavkom da je u pitanju sramotna špekulacija na najvišem nivou, to nije ništa čudno.

Da podsetim Humanitarna organizacija Srbi za Srbe od 2006 godine skupila je dinar, po dinar, dolar po dolar ukupno oko pola miliona evra. Za te (male pare u odnosu na 2,6 miliona evra ) učinjene su velike dobrobiti : izvedeno je 400 akcija i  usrećeno isto toliko porodica i pojedinaca, ukupno oko hiljadu ljudi. Računica postoji za svaki dinar, dolar, evro..... Za svako kilo brašna, čokoladu, za svaki džak krompira, za svaki krevet, šporet i džak cementa ili pantalone i džemper ! Svima dostupno na uvid na sajtu te organizacije !  Na slikama – dokumentima vidi se čak kako članovi i prijatelji te organizacije traktorom nose robu po brdima, jer se nije moglo drugačije ili nose džakove na leđima gladnoj sirotinji !

Alo ljudi, alo Srbi! Pa među Srbima ima stvarno humanih ljudi, mnogo, od ovih kojima se divim, do svakog onoga koji je nekad dao nešto onima kojima nedostaje, uključivši i one darodavce za malu Tijanu.

I sad zanimljivo, među donatorima ove humanitarne organizacije nema velikih državnih firmi donatora; one su donatori dobrotvornih fondova, humanitarnih društava koje vode B92, Dragica Nikolić – supruga našeg predsednika, Fonda princeze Katarine, Fonda Vlade Divca, Novaka Đokovića, Katarine Rebrače ! Opa ! Eto slučajno – namerno pomenuh Katarinu Rebraču, koja je zbog malverzacija , tačnije kupovina stvari za svoje lilčne potrebe od doniranog novca, provela sedam meseci u ćorki, pa puštena bez nanogice, da se brani sa slobode ! Sramotno suđenje. Njen Fond je počeo da radi takođe 2006. godine, a od kada je počelo drpanje para – ne zna se, jer postupak traje već dve godine i trajaće, jel.

Samo u Beogradu razne ličnosti i " važne"  face , su osnovale više od pedesetak raznih fondova i fondacija za humanitarne namene. U Srbiji kažu da postoji bar dvesta, a evidencije nema. Uvida u finansije? Ha, ha, ha, ha ; ku ku lele ! Ma kakva evidencija, za to treba imati dušu. A  nečista posla rade oni bez duše.

Ajde rekoh da pogledam kako izgledaju finansije najelitnijeg humanitarnog udruženja : Fondacije Princeze Katarine Karađorđević, pa onda ostale najpoznatije redom... I šta sam našao ? Našao sam – ništa ! Drugo nisam ni očekivao. Hvale i samopohvale ima koliko hoćeš, ali finansijskih podataka nigde; koliko para za koji period, šta je kupljeno, za koliko novca, koliko je ostalo i što je najvažnije: ko je i koliko dao, da se vidi unakrst: ulaz – izlaz i prateći troškovi. A što toga nema? Pa braćo moja, jer su „prateći“ troškovi najveći !

I zato ne verujem nikome, nijednom fondu, jer se na prvi pogled vidi muljavina. I kakvi su to fondovi ideš tražiš, pa ti uplate u tvoj fond, a ti onda kupiš nešto ili prebaciš nekome levo, desno. Zašto nema finansijskih izveštaja? Ko to kontroliše ? Postoji li neko zadužen u državi Srbiji da ode u neki od tih čuvenih fondova i kaže : Dobar dan , ja sam taj i taj, evo ovlašćenje - došao sam da vidim finansijske knjige o poslovanju Fonda: ulaz, izlaz para, znate već kako se skupljaju i kako troše pare ?

Odgovor bi pretpostavljam bio  : jao, gde baš danas, nije nam tu dvorski blagajnik otišo na trudničko bolovanje, mislim blagajnica, du ju anderstend mi ?  Isto kao Rebrača u policiji, pa nisam ja , moja mama je vodila posao.... a ja sam samo kupovala Šanel, mislim šaner, ovaj cigani, kontejneri.......

U ovoj bedi i tugi od teme ima i nešto smešno. Ama svaki Fond skuplja pare od nekog drugog, a svi od naroda, od mase i firmi, mislim onih solidnih firmi, preko najrazličitijih veza. I nigde, ali nigde ne piše, da su recimo gospodin taj i taj i gospođa ta i ta, dali 10% ili toliko i toliko od svoje plate za neku akciju !? Nego samo transfer, jel ? 

Još smešnije recimo vest: evo Princ dao pola svoje plate u humanitarni Fond za kupovinu novogodišnjih paketića. Divno.

Izvinite usput da pitamo gde radi gospodin Princ, mislim jel odvojio to od plate ili penzije, jer sa 70 godina mora da je u penziji, jel ? Može li on da živi od toga i od čega uopšte živi  sa ženom , pa još deca, pa porezi na Fondaciju, troškovi za dvor, poslugu, samoposlugu. Dobro, predsednik Toma mu oprosti one dugove za struju, vodu, komunalije i sl. Znači nije lako, pa još i fondacija... 

Onda i Toma postade mason i tako država sahrani Karađorđeviće na Oplencu, za sve pare iz državnog humanitarnog fonda. A šta ćemo dalje ? Kada je sredio sve poslove klan Karađorđevića traži povraćaj imovine, Ne sumnjam da je tal već napravljen.

Ne bih više o ovoj temi, pošto čujem da ukidaju sajtove na kojima se kenja protiv države, obustavljam odmah dalje duboko zadiranje u mračne tajne starog i novog dvora. Ali da naglasim , nemam ja ništa lično protiv bilo koga gore spomenutih, osim lopova, prevaranata i foliranata.

A Ti narode srpski, ako hoćeš da vidiš kako radi humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ prati sledeći link i videćeš šta je zaista humanost, humani rad i pošteni ljudi. Ostalo – je dragi moji reklama i humanost za sve pare. A donatorima svaka čast.

http://issuu.com/srbizasrbe/docs/mesecni-izvestaj-za-januar-2014 (issu format)
http://www.srbizasrbe.net/download/izvestaji/mesecni-izvestaj-za-januar-2014.pdf (pdf format)


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP